Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Δελτίο Τύπου 18 Φλεβάρη 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…

Η Κίνηση Πολιτών Πάτρας, ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μετά από ένα περίπου χρόνο δράσης σε επίπεδο κινηματικό και παράλληλα σε επίπεδο επαφής με τους αρμόδιους φορείς της πόλης μας ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έχει να καταγγείλει τα εξής:
1ον. Ο Δήμος Πατρέων μας εμπαίζει διότι όχι μόνο δεν ασχολείται με τις κεραίες που είναι πάνω από τα κεφάλια των πολιτών, δίπλα σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία αλλά επιτρέπει πάνω σε ακίνητη περιουσία του Δήμου (Παμπελοπονησσιακό Γήπεδο) να υπάρχουν τρεις κεραίες όλων των εταιριών και να κερδίζει με αυτόν τον τρόπο σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής και όσων παρευρίσκονται στο γήπεδο. Παρότι είχε δεσμευτεί ο κ. Δήμαρχος, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και της Κίνησης Πολιτών, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο θα έβγαζε τις κεραίες, από το Παμπελοπονησσιακό Γήπεδο, όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά ερήμην και της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου που υποτίθεται ασχολείται με το ζήτημα των κεραιών ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι νόμιμες. Δηλαδή, κύριε Δήμαρχε, θα απαντήσετε στους πολίτες που σας εκλέγουν και για την προάσπιση της υγείας τους ότι νόμιμα ακτινοβολούνται και νόμιμα θα πεθάνουν;
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 3185/2003 (ΦΕΚ Α' 229/26.9.03), για την εγκατάσταση και λειτουργία των αυτοκινούμενων ή μεταφερόμενων κατασκευών κεραιών σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο κοινό και αποσκοπούν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, απαιτείται μόνον η τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 6 της ΚΥΑ 53571/2000 (ΦΕΚ 1105 Β') "Μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά", καθώς και η εκχώρηση των αναγκαίων συχνοτήτων από την Εθνική
Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι κατασκευές αυτές παύουν να χρησιμοποιούνται και αίρεται αυτοδικαίως η νομιμότητα χρήσης τους με τη λήξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.
2ον. Η Νομαρχία είναι ή δεν είναι υπεύθυνη για την Πολεοδομία που αδρανεί και αγνοεί αιτήματα πολιτών με πράξεις και παραλείψεις; Γιατί δεν δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες και να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια; Γιατί δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα ώστε να αποθαρρύνονται οι εταιρίες να παρανομούν;
Η επιστολή του κ. Νομάρχη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Πρωθυπουργό είναι μια θετική κίνηση αλλά παράλληλα και μια υπεκφυγή για τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά στην πόλη μας και πρέπει να παίρνονται άμεσα αποφάσεις και να δίνονται λύσεις ώστε να μην χρονίζουν καταστάσεις και εκ των υστέρων να νομιμοποιούνται.
3ον. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας με ποιο τρόπο εκπονεί τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Να μας απαντήσουν με ποιο ελεγκτικό μηχανισμό προβαίνουν σε έγκριση περιβαλλοντικών όρων; Πότε και πού δημοσιοποιούν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να ενισχύεται το δικαίωμα στην περιβαλλοντική και επιστημονική πληροφόρηση των πολιτών, εν προκειμένω για τους κινδύνους των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στην υγεία, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων; Ποιοι επιστήμονες υπογράφουν αυτές τις μελέτες;
4ον. Η Εκκλησία με ποια στάση αντιμετωπίζει το θέμα της εγκατάστασης κεραιών σε ακίνητα της περιουσίας της; (το θλιβερό παράδειγμα της ύπαρξης σταθμού βάσης κεραιών στη Γούναρη και Μπουκαούρη, που επί επτά έτη ακτινοβολεί τους κατοίκους της περιοχής). Ενώ σαν ένας διαφορετικός κρατικός μηχανισμός με μεγάλη επίδραση σε φορείς και πολίτες θα έπρεπε να προασπίζει την υγεία του ποιμνίου της και όχι να κερδοσκοπεί σε βάρος της αξιοπρέπειας και της υγείας.
Η αυθαιρεσία δεν έχει τέλος. Αναφερόμαστε στην προσπάθεια εταιρίας να εγκαταστήσει νύχτα κεραία κινητής τηλεφωνίας στην οδό Τοπάλη 18, όπισθεν του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», μια γειτονιά ήδη πολύ επιβαρυμένη από τον υποσταθμό της ΔΕΗ με τους πυλώνες υψηλής τάσης πάνω από τις οικίες και σε κοντινή απόσταση από σχολεία (Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, 2ο Λύκειο,42ο Δημοτικό σχολείο, παιδικός κρατικός σταθμός, Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» καθώς και παιδικές αθλητικές εγκαταστάσεις μπάσκετ- Απόλλων Α.Σ.-Τένις –Όμιλος Αντισφαίρισης Πάτρας). Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων που έχουν μπει στη διαδικασία περιφρούρησης και επαγρύπνησης για την προάσπιση της υγείας τους εφόσον υπάρχει παντελής έλλειψη προστασίας του πολίτη από αυθαιρεσίες αυτού του τύπου. Καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν τη βεβαιότητα στους κατοίκους ότι δεν θα τοποθετηθεί η κεραία.

Η Κίνηση Πολιτών παλεύει και διεκδικεί ώστε να μην εγκατασταθεί ούτε μια καινούρια κεραία πριν ξηλωθούν όλες οι παράνομες και πριν σχεδιαστεί νέο δίκτυο σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα και με την ευθύνη του κράτους για την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών και όχι των εταιριών που αποσκοπούν μόνο και μόνο στην κερδοφορία. Καλούμε τέλος, όλους τους πολίτες να αγωνιστούν για το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ζωή και την προστασία της υγείας και να βρεθούν αντιμέτωποι σε κάθε φορέα που θα «αδρανήσει» ή θα υποταχθεί στα συμφέροντα των εταιριών και των εμπλεκόμενων σε αυτές.



ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

χάρτης για τον χώρο συνελεύσεών μας

χάρτης για τον χώρο συνελεύσεών μας