Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτα ο πολίτης ή οι κεραίες;

Ευχάριστη έκπληξη ήταν για την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ οι σχετικές δηλώσεις του Νομάρχη Αχαΐας στα ΜΜΕ οι οποίες επιβεβαιώνουν το δίκαιο των αιτημάτων της και αποτελούν συνέχεια των δεσμεύσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου . Ως γνωστόν η Κίνηση Πολιτών είχε προκαλέσει συζήτηση για το θέμα των κεραιών στη συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου όπου και παραστάθηκαν μέλη της εκθέτοντας το πρόβλημα και τα αιτήματα της .Φαίνεται πως αυτά που επί τόσα χρόνια λένε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αλλά και η Κίνηση με τη συντονισμένη εννεάμηνη δράση της έφεραν καρπούς και άγγιξαν τους αρμοδίους. Απαιτείται όμως να γίνει σύσκεψη όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το θέμα.
Πράγματι το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει, να επανασχεδιαστεί η εγκατάσταση κεραιών με ευθύνη του κράτους, να εκδίδονται οι άδειες με διαφάνεια, αυστηρό έλεγχο και πλήρη νομιμότητα, να επανεξετασθούν τα όρια στα αυστηρότερα που ισχύουν στην Ε.Ε., να καθορισθούν μέτρα προφύλαξης του κοινού, να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση κεραιών κοντά σε σχολεία, να υπάρχει υποχρεωτική σήμανση, να ελεγχθούν όλες οι μελέτες, να εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι ελπιδοφόρο όταν ακούγονται αυτά από επίσημα χείλη. Οι πρωτοβουλίες του Νομάρχη προς τον Πρωθυπουργό και την αρμοδία Υπουργό μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα. Στο μεταξύ όμως ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας ,ο Νομάρχης και ο αρμόδιος αντινομάρχης , μπορούν να απαιτήσουν από την ΕΕΤΤ ενημέρωση και να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που ορίζει ότι η Πολεοδομία έχει αρμοδιότητα να ξηλώσει άμεσα, ακόμα και αυτεπάγγελτα, τις δεκάδες κεραίες που στερούνται αδείας εγκατάστασης. Να υποχρεώσουν τις εταιρείες να τις απομακρύνουν, να επιβληθούν πρόστιμα, να ελέγξουν τις ανακριβείς μελέτες και να επιβάλλουν κυρώσεις γι αυτό, να πιέσουν τους εκμισθωτές με έλεγχο της νομιμότητας και των κτηρίων, να απαιτήσουν την σήμανση των κτηρίων που έχουν κεραίες ,να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την αυθαιρεσία και να στείλουν τους υπεύθυνους-ανεύθυνους επιτέλους στον Εισαγγελέα. Μπορούν να συγκεντρώσουν στοιχεία και να ενημερώσουν τους πολίτες για κάθε κεραία. Η Κίνηση Πολιτών έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να δώσει στοιχεία και να συνεργαστεί για να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα . Είναι καθήκον μας να αποδείξουμε ότι σε αυτή τη χώρα πράγματι προηγούνται ο πολίτης και το κοινό συμφέρον και όχι οι εταιρείες.
Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Νομάρχη ότι έχει δεχτεί εξώδικα και μηνύσεις από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας .Ο νόμος εξαρτά από προηγούμενη αδειοδότηση μια επικίνδυνη δραστηριότητα και απαγορεύει την εγκατάσταση και λειτουργία πριν από την άδεια αυτή .Πώς είναι δυνατόν όταν καταδικάζονται απλοί πολίτες γιατί λειτούργησαν ένα μαγαζάκι μια μέρα πριν την έκδοση της σχετικής άδειας ,οι εταιρείες που κατ’ εξακολούθηση εγκαθιστούν και λειτουργούν δεκάδες κεραίες με επικίνδυνη ακτινοβολία , χωρίς τις απαραίτητες άδειες ή με άδειες που βασίζονται σε ανακριβή δεδομένα, που συχνά παραπλανούν ή αποκρύπτουν στοιχεία που θα εμπόδιζαν την αδειοδότηση που έχουν κάνει την πόλη Πάρκο Κεραιών και εμάς πειραματόζωα , να απειλούν τον Νομάρχη όταν προστατεύει τους πολίτες όπως έχει υποχρέωση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του; Πώς είναι δυνατόν οι εταιρείες που δείχνουν την Κοινωνική Ευθύνη με υποτροφίες, εκδόσεις βιβλίων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια κ.α. να μην δείχνουν την ελάχιστη κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία όταν εγκαθιστούν πολλαπλά κεραιοσυστήματα και μικροκυματικές κεραίες πάνω σε μία ταράτσα και σε γειτονικές της, σε απόσταση αναπνοής από βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία αλλά και σπίτια που κυοφορούνται, γεννιούνται και ζουν παιδιά και γενικά άτομα ευαίσθητα στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Η πλατεία Γεωργίου έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο για την υγεία κλωβό με τόσες κεραίες στις γύρω πολυκατοικίες .Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και δεν επιδέχεται άλλης ανοχής. Η ανοχή του ανθρώπινου οργανισμού στην ακτινοβολία είναι μηδενική όπως και η ανοχή των πολιτών στην αυθαιρεσία των εταιρειών και την αδυναμία των υπηρεσιών .Δεν αποδεχόμαστε να διακινδυνεύει η υγεία κανενός. Ποιος αποφασίζει ότι για το τέλειο σήμα, τις βιντεοκλήσεις και τα 3G κινητά πρέπει να θυσιάζονται υπέρτερα αγαθά όπως τα παιδιά μας, η ποιότητα ζωής, η υγεία, το περιβάλλον ; Η Κίνηση Πολιτών δεν αντιτίθεται στην τεχνολογία διεκδικεί απλά την ορθολογική χρήση της με γνώμονα τον άνθρωπο. Ζητά την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης από την εγκατάσταση κεραιών. Κάποιοι προτείνουν πολλές μικρές κεραίες, σε ψηλά σημεία και όχι στο ίδιο ύψος με τις κατοικίες, χρήση της ίδιας κεραίας από όλες τις εταιρείες και άλλες προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας των πολιτών που ειδικοί επιστήμονες προτείνουν.
Το πρόβλημα όπως παραδέχτηκε και ο Νομάρχης μας απασχολεί πάνω από δέκα χρόνια ,τόσα είναι και τα χρόνια που ψηνόμαστε στην ακτινοβολία και τα μικροκύματα των κεραιών και όχι μόνο. Γι αυτό πρέπει να δοθούν λύσεις επειγόντως. Ακόμα και αν οι κεραίες δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας καρκινογένεσης και άλλων παθήσεων, μπορεί κάποιος υγιής ή ασθενής, ενήλικας ή παιδί να εκτίθεται στην ακτινοβολία τους χωρίς επιβάρυνση της υγείας του; Δεκάδες ανεξάρτητοι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και η ανησυχία μας βάσιμη.
Όμως και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων οφείλουν να δείξουν υπευθυνότητα, να μην εθελοτυφλούν πιστεύοντας ότι οι ίδιοι είναι ασφαλείς κάτω από την κεραία, να πάψουν να συμπράττουν σε αυτό το διαρκές έγκλημα για το εύκολο χρήμα, να πάψουν να συνεργάζονται με τις εταιρείες στην εξαπάτηση των γειτόνων τους.
Eίναι ανήθικο να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων ενώ οι ίδιοι εισπράττοντας το παχυλό μίσθωμα συνήθως μετακομίζουν μακριά από τις κεραίες τους σε ασφαλές μέρος.
Δεν πάει άλλο. Η Κίνηση Πολιτών δηλώνει ότι συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα της και θα εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης. Προτίθεται να προσφύγει στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και στα αρμόδια όργανα και δικαστήρια της Ε.Ε. Γνωρίζει ότι οι θιγόμενοι πολίτες έχουν κουραστεί να διεκδικούν τα αυτονόητα όμως αν οι ίδιοι δεν υπερασπιστούν την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους, ποιος θα το κάνει;
Η Κίνηση Πολιτών καλεί όλους τους πολίτες να επαγρυπνούν, να συμμετέχουν στις συνελεύσεις (κάθε Δευτέρα στις 7.00μ.μ. στα γραφεία του Νοτίου Διαμερίσματος στην Πλατεία Παπανδρέου) και τις κινητοποιήσεις της, να καταγγέλλουν κάθε εγκατάσταση κεραίας και να προβαίνουν, μεμονωμένα ή συλλογικά, σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, για την προάσπιση των συμφερόντων τους Πρέπει να αναλογιστούν ότι πρέπει να αντισταθούν στην πέρα από το αναγκαίο χρήση του κινητού, να αρνηθούν τις δωρεάν καρτοσυνδέσεις που δίνουν δικαίωμα στις εταιρείες για συνεχή επέκταση των δικτύων τους και γενικά να μην συμπράττουν με όποιο τρόπο μπορούν στην ενδυνάμωσή τους.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
antikeraiapatras.blogspot.com
antikeraiapatras@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

χάρτης για τον χώρο συνελεύσεών μας

χάρτης για τον χώρο συνελεύσεών μας