Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Όπως ίσως γνωρίζετε εδώ και 15 χρόνια περίπου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να τοποθετούν ανεξέλεγκτα και τις περισσότερες φορές κρυφά (μέσα σε θερμοσίφωνες, καμινάδες, φυτά, διαφημιστικές πινακίδες, μεταλλικές κατασκευές κ.λ.π.) τις κεραίες τους, δίπλα και μέσα στα σπίτια των ανυποψίαστων πολιτών, δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία σε χώρους συγκέντρωσης εργαζομένων, τοποθετώντας όχι μία αλλά τις περισσότερες φορές 2 και 3 κεραίες, αθροίζοντας ανησυχητικά την εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Υπενθυμίζουμε ότι τα όρια επικινδυνότητας στην Ελλάδα είναι 33 volt ανα μέτρο, και 22 v/m κοντά σε σχολεία νοσοκομεία κλπ. Δεν σχολιάζουμε την πλήρη ανυπαρξία ελέγχων γι’ αυτά τα όρια.Αυτό που σχολιάζουμε είναι ότι την στιγμή που στην Ελλάδα για να έχουμε κινητή τηλεφωνία το όριο είναι το 33, στη Γαλλία το ίδιο όριο είναι 33 φορές μικρότερο στο 1 v/m. Στο Βέλγιο 55 φορές μικρότερο στο 0,6 v/m, ενώ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας 165 φορές μικρότερο στο 0,2 v/m. Κατόπιν αυτών, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει και σημασία αν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου των ορίων, αφού αυτά είναι αστρονομικά.Οι συνέπειες είναι πλέον γνωστές: αύξηση του καρκίνου, λευχαιμίες, μελανώματα, πονοκέφαλοι διαταραχές στη μνήμη, στη συγκέντρωση, στις πνευματικές λειτουργίες, στα χρωματοσώματα, και άλλα ( ιδιαίτερα στην βρεφική και παιδική ηλικία) Στην πόλη μας έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τέτοιες παράνομες τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε λόγω του καμουφλαρίσματός τους, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Με προσπάθειες της Κίνησης Πολιτών ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, έχουν καταγραφεί στην πόλη μας αρκετές από τις παράνομες κεραίες (Ακρωτηρίου και Ετεοκλέους, δίπλα στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ζαρουχλεΐκων και το 61ο Δημοτικό. Ακρωτηρίου και Λαγκαδά, ακριβώς απέναντι από το 33ο Δημοτικό Σχολείο. Πανεπιστημίου και Θερμοπυλών, κοντά σε τρία Δημοτικά το 66ο, το 58ο και το 56ο και δυο νηπιαγωγεία το 18ο και το 36ο. Ακτή Δυμαίων, δίπλα στο Πράκτικερ και σε λίγα μέτρα από το 14ο Δημοτικό, Ιουστινιανού 39 απέναντι από το 3ο Γενικό Λύκειο και το Νυχτερινό ΤΕΛ και κοντά στο 53ο Δημοτικό και στο 13ο Νηπιαγωγείο και Ακρωτηρίου 13, Ακρωτηρίου και Σούδας 4, Ακρωτηρίου και Ομογενών, Ακρωτηρίου 78, Ακρωτηρίου και Αυλώνος 4, Ανθείας 177, Ανθείας 153(2 κεραίες), Ανθείας και Ακτή Δυμαίων, Αη Γιάννη Μπράτσικα Πελοπίδα Σταθακοπούλου και Κοντογούρι, Δορυλλαίου και Προποντίδας 14, Σάμου 70, Μπουκαούρη και Γούναρη, Αθανασίου Διάκου και Υψηλά Αλώνια, Γούναρη και 25ης Μαρτίου, Όθωνος Αμαλίας 84, Όθωνος Αμαλίας και Άστιγγος, Αγίου Ανδρέου 71 και Αγίου Νικολάου, Ιωάννη Βλάχου και Γούναρη(πάνω από την interamerican), Πλατεία Γεωργίου 40, Πλατεία Γεωργίου 50, Λευκωσίας 18 και Αθηνών, Ξενοδοχείο Άδωνις, Ζαϊμη και Καψάλη (3κεραίες), Στρατάρχου Κωσταντινοπούλου 20, Νάξου 41, Γούναρη 219, Πατρών Αθηνών 9, Αγίου Κωνσταντίνου και Αώου, Υφήτου 44 και πολλές άλλες που δεν έχουμε καταγράψει).


ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
1. Δραστική μείωση των ορίων του πληθυσμού (όρια Λουξεμβούργου) στην ακτινοβολία μετά από πρόταση επιτροπής επιστημόνων στην οποία θα μετέχουν ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
2. Θέσπιση ορίου ελαχίστης οριζόντιας απόστασης 300m. από χώρους πρόσβασης κοινού στο ίδιο ύψος με την κεραία καθώς και από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.τ.λ.
3. Επανασχεδιασμός του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
4. Πλήρης καταγραφή των υπαρχόντων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη και υποχρεωτική σήμανση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας
5. Αναδιάρθωση των μηχανισμών ελέγχου και επιβολή κυρώσεων και συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας στους παρακάτω μηχανισμούς.
6. Αφαίρεση άδειας παροχής τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών σε κάθε εταιρία που θα εγκαθιστά κατ’ εξακολούθηση κεραίες κινητής τηλεφωνίας χωρίς άδεια.
7. Νομιμοποίηση του καθενός που έχει έννομο συμφέρον (π.χ. περιοίκων) να διενεργήσει απομάκρυνση παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας (με χρήση εξιδικευμένων συνεργείων) σε περίπτωση που οι αρμόδιοι φορείς και η εταιρία δεν την απομακρύνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, η ΔΕΗ να υποχρεούται να διακόπτει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές διατάξουν τη διακοπή λειτουργίας (προσωρινή ή μόνιμη) κάποιας κεραίας.








ΠΡΟΣ: Την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Κ. Κατερίνα Κουμπουρλή – Παναγιωτοπούλου

Κοινοποίηση: 1. ΠΔΕ Γραφείο Γενικού Γραμματέα
ΝΕΟ Πατρών Αθηνών 69-71 Πάτρα
2. Νομάρχη Αχαΐας, κ. Δημήτρη Κατσικόπουλο
Πανεπιστημίου 254
3. Δήμαρχο Πατρέων, κ. Ανδρέα Φούρα
Μαιζώνος 110 Πάτρα
4. Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
ΝΕΟ Πατρών Αθηνών 33 Πάτρα
Τ.Θ. 5036 Τ.Κ. 26110
5. Διεύθυνση Πολεοδομίας Νομαρχιακής
Αυτοδιοίκησης Αχαΐας
Αρέθα και Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη 14 Πάτρα
6. ΔΕΗ
Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηπείρου
Ακτή Δυμαίων 15 Πάτρα
7. Όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε
Κυρία Πρόεδρε
Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή ελέγχου λειτουργίας κινητής τηλεφωνίας του Δήμου της Πάτρας και η Κίνηση Πολιτών Πάτρας ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας:
α) Κατόπιν της παράστασης της Κίνησης Πολιτών στις 20/05/09 στο Δημοτικό Συμβούλιο
β) Της κοινής σύσκεψης της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και της Κίνησης Πολιτών στις 23/05/09 στα Γραφεία του Νοτίου Διαμερίσματος, κατέληξαν στα παρακάτω:
Θεωρούν ότι είναι διαχρονικές οι πολιτικές ευθύνες των Ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες αρχικά δημιούργησαν ολιγοπώλιο και στη συνέχεια νομοθετούσαν σύμφωνα με τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιριών, με κορύφωση το νόμο 3431/2006. Η ασυδοσία και η αυθαιρεσία των εταιριών σε βάρος της υγείας των πολιτών έχει πάρει τραγικές διαστάσεις.
1) Απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και επανασχεδιασμός του δικτύου κεραιών βάση μελέτης στην οποία θα συμμετέχουν και ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με στόχο πάντα το μηδέν και μέχρι να επιτευχθεί αυτό, τήρηση ορίου ελαχίστης οριζόντιας απόστασης 300m. από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.τ.λ
2) Να ζητηθεί και να τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, το αρχείο όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχει αδειοδοτήσει μέχρι σήμερα το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
3) Να ζητηθεί και να τεθεί άμεσα υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, το αρχείο όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας για τις οποίες έχει εκδώσει μέχρι σήμερα άδεια εγκατάστασης ή μη η Πολεοδομία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
4) Με πρωτοβουλία σας να κληθούν να παρευρεθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συζητηθεί το θέμα οι κ.κ. Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Νομάρχης Αχαΐας, ώστε από κοινού με το Δημοτικό Συμβούλιο και μέλη της Κίνησης Πολιτών να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα κατεδάφισης όλων των εντελώς ή μερικώς παράνομων κεραιών.
α) Η Διεύθυνση της Δ.Ε.Η. να διακόψει την ηλεκτροδότηση όλων των εντελώς ή μερικώς παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας
5) Να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που επιτρέπουν την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ιδιοκτησία τους.
6) Εφόσον δεν τηρηθεί άμεσα το χρονοδιάγραμμα κατεδάφισης των εντελώς ή μερικώς παράνομων κεραιών η Δημοτική αρχή με πρωτοβουλία της να αναλάβει το έργο αυτό, όπως συνέβη σε άλλους Δήμους της χώρας.
Πιστεύουμε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία για την προάσπιση της υγείας των πολιτών.
Τα μέλη
της Κίνησης Πολιτών Πάτρας Για τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή
Ενάντια στις κεραίες Ελέγχου Λειτουργίας Κινητής
κινητής τηλεφωνίας Τηλεφωνίας του Δήμου Πάτρας

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μ. Γιαννακόπουλος
Ιατρός Παθολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος
(ΠλατείαΓεωργίου28,τηλ:2610222210)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

χάρτης για τον χώρο συνελεύσεών μας

χάρτης για τον χώρο συνελεύσεών μας